“Είναι Δωρεάν”, Συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Σαλαμέ

"Είναι Δωρεάν", Συνέντευξη από τον Αλέξανδρο Σαλαμέ

Το “Είναι Δωρεάν” είναι ένα μέρος όπου ο Αλέξανδρος μοιράζεται μαζί μας ενδιαφέρον και δωρεάν πράγματα!

Έχει καιρό που ανακάλυψα το “Είναι Δωρεάν“, όταν έμαθα τι είναι και τι συμβαίνει σε αυτή την newsletter λίστα τότε έκανα αμέσως εγγραφή – δωρεάν!

Έλαβα, λοιπόν, πολλά email του Αλέξανδρου και όσο τα διάβαζα έλεγα ότι αυτό έπρεπε να το μοιραστώ με τον κόσμο. Έτσι, του απάντησα σε ένα από αυτά τα email, του είπα ποιος είμαι και τι κάνω και ότι θα ήθελα να του πάρω μια συνέντευξη για το United For Good!

Ας γνωρίσουμε τον Αλέξανδρο!

Παντελής: Τι είναι το einaidorean.life και ποια ήταν η ιδέα πίσω από αυτό;

Αλέξανδρος: Το “Είναι Δωρεάν”, είναι ένα  δημοσιογραφικό newsletter, το οπoίο αποστέλλεται σε εβδομαδιαία βάση και προσφέρει στους αναγνώστες του εφτά δωρεάν πράγματα. Ένα για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Δεν περιορίζω τι θα είναι αυτό που θα προσφερθεί. Μπορεί να είναι από μία υπηρεσία, ένα event ή ένα δωρεάν σεμινάριο, μέχρι τα σοφά λόγια ενός ανθρώπου που θαυμάζω και εκτιμώ, ένα τοπίο χαρισμένο απλόχερα από τη φύση ή ένα αγαπημένο τραγούδι.

Όλα αυτά αναδημοσιεύονται λίγες ημέρες μετά την αποστολή του newsletter, στο site “einaidorean.life”, όπου μπορεί να ξεφυλλίσει κανείς όλες τις προηγούμενες δημοσιεύσεις, ακούγοντας ταυτόχρονα μουσική με αγαπημένες…αντιτουριστικές επιλογές από ένα web radio που έστησα track by track. 

Η βασική ιδέα ήρθε την περίοδο της πρώτης καραντίνας και αφορμή ήταν ο “ακήρυχτος πόλεμος”, που ξεκίνησε απέναντι στον αντιπραγματισμό από ολοένα και περισσότερο κόσμο. Όλοι μας αναζητούσαμε την πρωτόλεια αξία των πραγμάτων και όχι το χρηματικό τους αντίτιμο. Και με όχημα έναν υπολογιστή, ένα κινητό και μία σύνδεση στο internet, κατακτούσαμε μέρα με την μέρα τον κόσμο.

Παιδί αυτού του…πολέμου ήταν και το “Είναι Δωρεάν”.

Παντελής: Υπάρχει κάποια έμπνευση πριν ξεκινήσεις την ιδέα αυτή;

Αλέξανδρος: Έμπνευση μου ως προς τη δομή και τη συνέπεια είναι αντίστοιχα δημοσιογραφικά newsletter, όπως αυτά του James Clear, του Tim Ferriss και του Austin Kleon. Πρόκειται για τρεις δημοσιογράφους που θαυμάζω και παρακολουθώ πιστά. 

Αναφορικά με το περιεχόμενο, θα σταθώ σε δύο ελληνικά podcasts, το “Γιατί Όχι”, της παραγωγού, Δέσποινας Κανάκογλου και τα “Ωραία Πράγματα”  του δημοσιογράφου, Άρη Δημοκίδη. Με σταθερό ενδιαφέρον και γεμάτα ιδέες και τα δύο, τα προτείνω ανεπιφύλακτα.

Παντελής: Τι “δωρεάν” μπορούμε να βρούμε στο newsletter αυτό;

Αλέξανδρος: Οτιδήποτε προσφέρεται δωρεάν από τους ανθρώπους ή την φύση. Ένα σεμινάριο, μία ταινία, μία καλλιτεχνική εκδήλωση, μία…πανέμορφη παραλία, ένα γνωμικό, η στιγμιαία έμπνευση ενός ανθρώπου, με την οποία βοήθησε τους γύρω του και κάθε τι που προσφέρεται από καρδιάς και χωρίς κέρδος. 

Με ενδιαφέρει η διασπορά αυτών από στόμα σε στόμα, προκειμένου να παρακινηθούν όλο και περισσότεροι άνθρωποι, να προσφέρουν πράγματα που αυτοί θεωρούν σημαντικά χωρίς αντίτιμο. Κάπως έτσι φιλοδοξώ, ότι ο πλανήτης μας κάποια στιγμή θα γίνει πιο φιλόξενος τόπος, από ότι είναι σήμερα. 

Παντελής: Υπήρχαν πολλά μέσα που θα μπορούσες να αξιοποιήσεις, γιατί επέλεξες το newsletter/email;

Αλέξανδρος: Γιατί σε μία “information overload” εποχή, γεμάτη θόρυβο και βιασύνη, το newsletter είναι ένας τρόπος να αφήσεις τον αναγνώστη να επιλέξει, αν θα σε βάλει στο σπίτι του. Ο digital οικοδεσπότης, είναι πάντα ο πιο πιστός φίλος που μπορεί να έχει ένας δημοσιογράφος. Και ο πιο ειλικρινής.

Επίσης επειδή προέρχομαι από τον….oldschool χώρο των εφημερίδων, βρίσκω πανέμορφη και μαγική διαδικασία, το να φεύγει το γραπτό από τα χέρια σου και να μη λαμβάνεις με το “καλημέρα” likes, καρδούλες και φατσούλες, αλλά  να αξιολογείται, μελετιέται και να σου μένει η απορία αν τελικά αυτό που έγραψες άγγιξε ψυχές. 

Βρίσκω πολύ πιο σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο ένα mail αγάπης, από 500 “generic” likes.

Παντελής: Πρότεινε μας κάτι αγαπημένο και δωρεάν που έχεις στείλει στην λίστα σου!

Αλέξανδρος: Θα προτείνω με πολύ ενθουσιασμό το youtube channel του σκηνοθέτη και σεναριογράφου, Σωτήρη Τσαφούλια, όπου θα βρείτε τις δύο ταινιάρες του «Κοινός Παρονομαστής» και «Έτερος Εγώ», δωρεάν για το κοινό με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. 

Θα προτείνω και για την περίοδο της πανδημίας την πλατφόρμα δωρεάν ψυχολογικής στήριξης milamou.gr, που ίδρυσε ο Σάκης Τανιμανίδης μαζί με τον επιχειρηματία, Μίλτο Καμπουρίδη.

Είναι δωρεάν, είναι ανώνυμο και σίγουρα δεν είναι ντροπή, τέτοιες εποχές να ζητήσουμε τη βοήθεια ειδικού, για να βρίσκουμε λόγο να περνάμε τη μέρα μας, χωρίς να φοβόμαστε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. 


Αξίζει να ανακαλύψετε όλα αυτά τα ωραία που μας στέλνει ο Αλέξανδρος, κάντε εγγραφή δωρεάν!

Μπες στην συζήτηση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα popups, αλλά το newsletter μας αρέσει σε πολλούς.

Κάνε εγγραφή στο “Good Newsletter” μας και ετοιμάσου γιατί το inbox σου πρόκειται να γεμίσει ελπίδα. Ήδη πολλοί είναι μέσα! Εσύ;